• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Het gebruik van de oven bij de bereiding van een maaltijd is de laatste jaren flink populair geworden. We zijn hier thuis ook gek op een lekkere mix van groenten, vlees of vis, die samen met andere smaakmakers garen in een ovenschaal. Al die heerlijke aroma’s komen in de oven bij elkaar. Voordeel van bereiding in de oven is over het algemeen ook dat je veel minder vet eet.



Vandaag kiezen we niet voor vlees of vis maar voor een vega plaattaart van smaakvolle herfstgroenten en het is de honing die al het lekkers bij elkaar brengt.


Messen vooraf wetten maakt ze superscherp

We hebben wel wat groenten te snijden vandaag zoals wortels en pastinaak. Daarvoor gebruiken we ons Robert Herder keukenmes, de Zena Rex dunschiller en voor het fijnere werk een Molenmesje. Als je je Robert Herder messen vlijmscherp wilt houden is een wetbeurt zo nu en dan echt aan te raden. Dat kost heel weinig tijd en het resultaat is fantastisch. Speciaal voor het extra harde carbonstalen lemmet heeft Herder een keramisch wetstaal ontwikkeld.


Aanzetstaal Keramisch 360 Korrel


Aanzetstaal Keramisch 1000 Korrel


Keramisch wetstaal voor carbonstalen messen

Traditionele wetstalen zijn alleen geschikt voor RVS-messen. Het veel hardere keramisch wetstaal van Robert Herder kent twee varianten, het verschil zit hem in de korreldichtheid. De keramische aanzetstaal met korrel 360 is voor het mes dat al een poosje niet is gewet, de aanzetstaal met korrel 1000 is voor de dagelijkse wetbeurt. Voor een superresultaat gebruik je beide.


Aanzetstaal Keramisch Duo 360/1000 Korrel


Herder heeft de twee korrel dichtheden gecombineerd in één wetstaal. Dat is superhandig. Als je beide kanten gebruikt bij het wetten, dus eerst blauw en dan wit, is je mes echt superscherp. Als je dagelijks wet volstaat het gebruik van de witte kant. Bekijk ons onderstaande filmpje als je wilt weten hoe je een mes goed wet.




Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 pastinaken
  • 6 bospeentjes
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el milde olijfolie
  • 270 gram verse bladerdeeg (diepvries)
  • 250 gram ricotta
  • 3 el D'arbo boshoning (of een andere honing)
  • 1 halve citroen
  • 7½ gram verse tijm



De bereiding:

  1. Zet de oven op voorverwarmen 180 °C.
  2. Schil eerst de pastinaak en de bospeen met een dunschiller.
  3. Snijd dan de pastinaak in de lengte in plakjes van een halve cm en halveer de bospenen in de lengte.
  4. Pel de sjalotten en snijd ze in partjes.
  5. Pel de knoflook en voeg die toe aan de groenten. Meng alles met de olie in een kom en breng het op smaak met peper en zout naar smaak.
  6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de groenten daarop.
  7. Rooster dan de groenten 20 min. iets boven het midden van de oven tot ze bijna gaar zijn, maar nog niet bruin.
  8. Rol ondertussen met een deegroller het bladerdeeg met het bakpapier uit op de tweede bakplaat.
  9. Prik dan met een vork voorzichtig om de paar centimeter gaatjes in het deeg en bak het bladerdeeg 15 min. onder de bakplaat met groenten in de oven tot de randjes lichtbruin zijn. Laat het daarna 5 min. afkoelen.
  10. Snijd de geroosterde knoflook fijn en meng het met de ricotta en ⅔ van de honing.
  11. Was de citroen, rasp de gele schil en pers het sap hierboven uit.
  12. Bestrijk het voorgebakken bladerdeeg met dit ricotta mengsel. Houd aan alle kanten 2 cm vrij.
  13. Verdeel de groenten over de ricotta.
  14. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Verdeel de tijmblaadjes, resterende honing, zout en peper naar smaak over de groenten.
  15. Bak de taart 15 min. af tot de randen goudbruin zijn.
  16. Neem het uit de oven en serveer het warm.


Eet smakelijk!


Het is weer de tijd van de asperge, ook wel het witte goud genoemd. In vele restaurants staat deze delicatesse normaal gesproken op het menu en de telers vinden goede afzet voor deze mooie groente. Alleen is dit jaar is alles anders: de restaurants zijn dicht, al zijn sommige restaurants nog open voor bezorgen en afhalen.


Dus omdat uit eten gaan er niet in zit, koken we thuis wat vaker extra lekker. Om beurten kiezen we een recept. Ook de kinderen kiezen en koken mee als dat kan, aangezien er verder toch niets te doen is hebben ook zij daar tijd genoeg voor. 

 


Verse asperges om te smullen

We eten dit keer asperges die we altijd halen van de teler in onze regio. Natuurlijk kun je prima asperges kopen in de supermarkt, maar vers geoogst van de teler zijn ze toch echt het lekkerst. Bovendien proberen wij zoveel mogelijk lokale ondernemers te steunen en als het kan zo rechtstreeks mogelijk te kopen van de producent. Leve de boerderijwinkel! Een eerlijk product en een eerlijke marge voor de boer.


Asperges kun je geschild kopen, ook bij de teler. Maar ik heb ook vrienden met een moestuin die ze zelf telen en dan moet je ze ook zelf schillen. Een goede dunschiller is daarbij onmisbaar. Wij gebruiken onze Molen dunschiller van Herder. Ligt perfect in de hand en in een mum van tijd heb je je asperges mooi gelijkmatig geschild. 


Schillen met de Molen dunschiller

Bij het schillen van de asperges komt de Molen dunschiller heel goed van pas. Met zijn eenvoudige maar goed doordachte uitvoering het beukenhouten heft en het vlijmscherpe snijblad is de Molen dunschiller een topper in zijn soort. Hij ligt goed en stevig in de hand, zo schil je allerlei groenten en aardappelen zonder moeite mooi dun. Bovendien zit er een handige ontpitter aan het lemmet.


 

Dunschiller Herder RVS


Deze dunschiller is ook verkrijgbaar in twee handige sets. Eén samen met het bekende Molen schilmesje en een kromme variant hiervan. De andere bestaat uit 3 Molen schilmesjes met deze dunschiller gratis! Zo kun je weer mooi een tijdje vooruit in de keuken.


Thuis uit eten in je eigen restaurant

We proberen dus om beurten een lekker recept uit en we dekken nu de tafel ook wat uitgebreider dan we normaal doen. Dan kom je erachter dat zoiets eigenlijk heel gezellig is. We zitten ook langer aan tafel, zelfs de kinderen, we drinken nog een glas en niemand heeft haast.


Asperges grillen met gebakken aardappels

Het basisrecept met asperges, gekookte aardappels, een ei, ham en botersaus hebben we al vaker op tafel gehad. Daarom kiezen we vandaag voor de afwisseling een andere bereiding. Asperges kun je namelijk ook grillen en dat is erg lekker. Samen met gebakken aardappeltjes wordt het weer om te smullen.


Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kilo krielaardappeltjes
  • 50 gram roomboter ongezouten
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 15 gram verse platte peterselie
  • Een snufje grof zeezout
  • 1 kilo witte asperges
  • 1 bosje lente-uit
  • 4 eieren
  • Peper
  • Zout



Bereiding:

  1. Zet de oven op voorverwarmen op 180 °C.
  2. Was de aardappeltjes, schillen hoeft niet. Wist je dat in de schil heel veel waardevolle voedingstoffen zitten? Snijd de aardappeltjes niet door.
  3. Kook de aardappelen in ruim water met een beetje zout in een kwartier gaar.
  4. Smelt de boter samen met de olie in een pan.
  5. Snijd de knoflook en peterselie grof.
  6. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen op een bakplaat met bakpapier.
  7. Gebruik een snijplank om de aardappelen op plat te drukken met bijvoorbeeld een mok.
  8. Verdeel de gesmolten boter, knoflook, peterselie, peper en het zeezout over de geplette aardappelen en meng het goed.
  9. Rooster de aardappelen ca. 1 uur in de oven knapperig en goudbruin. Schep ze af en toe om.
  10. Schil ondertussen de asperges rondom met de Molen dunschiller. Vanaf vlak onder het kopje rustig naar beneden en verwijder met een schilmes de houtachtige onderkant.
  11. Verhit een grillpan of barbecue en gril de asperges 5 minuten. Gril de lente-ui de laatste 2 minuten mee.
  12. Kook de eieren in 5 min. zacht, pel ze en halveer ze dan.
  13. Snijd de asperges en lente-ui schuin doormidden en meng ze in een kom.
  14. Verdeel de aardappelen, asperges, lente-ui en eieren over een grote schaal. Bestrooi het naar smaak met peper en eventueel zout.


Smakelijk eten!


Brood met boter. Het is heel eenvoudig en als je het zo leest een beetje saai, maar niets is minder waar! Want zeg nou zelf, een stukje stokbrood met roomboter of kruidenboter, dat sla je toch niet af? Wist je dat kruidenboter ook heel makkelijk zelf te maken is? Maak eens een kruidenboter met een ander smaakje dan die standaard in de supermarkt ligt!


Varieer eens met kruidenboter

Bij een gezellige avond met vrienden of familie horen lekkere drankjes en hapjes. Zoals stokbrood of andere broodvarianten in mooie hapklare stukjes op tafel met tapenade of kruidenboter. Dat valt altijd in de smaak. Ook onze kinderen zijn dol op kruidenboter. Als we zo nu en dan gaan gourmetten mag een stokbrood en kruidenboter niet ontbreken op tafel.


Voor wie eens wat wil variëren met kruidenboter hebben we hier een drie heerlijke varianten die je in een mum van tijd zelf maakt!

Om je nog verder op weg te helpen staan onderaan ook nog een paar tips voor de meest schikte messen om alles zonder moeite te kunnen snijden en smeren.



Gebruik altijd zachte roomboter. Haal de boter ruim van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Zo kun je het een stuk beter mengen met de andere ingrediënten. Zet de kruidenboter nadat je het hebt gemaakt terug in de koelkast zodat de boter weer wat harder wordt van structuur. Haal het 20 minuten voor je het op tafel zet weer uit de koelkast zodat het prettig te smeren is.

Je kunt deze kruidenboters 3 dagen in de koelkast bewaren.



Kruidenboter met pesto

Benodigdheden:

  • 125 zachte roomboter
  • Pesto
  • Zout
  • Peper


Een heel simpele manier om een lekkere pesto kruidenboter te maken is door 1,5 eetlepel pesto, zout en peper te mengen met 125 gram zachte roomboter. Die pesto-boter is niet alleen lekker op brood! Braad er maar eens een stukje kipfilet in of voeg tijdens het bakken een schep toe. Heerlijk!



Pesto, leuk en lekker om zelf te maken 


Kruidenboter met geroosterde knoflook

Benodigdheden:

  • 125 zachte roomboter
  • 12 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel olijfolie


Voordat je begint met de rest is het belangrijk om eerst de oven voor te verwarmen op 200°C.



Instructies:

  1. Pel de knoflookbol, maar alleen de buitenste laag, laat het witte velletje om de teentjes zitten. Snijd de uiteinden van de teentjes eraf zodat de bovenkant bloot komen te liggen. Met een molen schilmesje gaat dat perfect.
  2. Leg de bol in een stuk aluminiumfolie en sprenkel er olijfolie overheen.
  3. Vouw de folie dan samen maar een beetje losjes om de bol heen, zorg wel dat de bol afgesloten is.
  4. Rooster de knoflook 30 – 35 minuten in de oven of totdat de teentjes zacht voelen.
  5. Haal de velletjes van de teentjes af en doe ze in een kom. Prak vervolgens de teentjes fijn met een vork.
  6. Meng de boter met de knoflook.
  7. Hak de peterselie fijn en meng deze met de boter.
  8. Meng als laatste de citroensap erdoorheen.


Klaar om te genieten!


Kruidenboter met rozemarijn en tijm

Kruidenboter met een mediterraanse twist is weer eens wat anders. Heerlijk om gewoon om op een broodje te smeren, maar ook lekker bij vlees- of visgerechten of om er mee te bakken!


Benodigdheden:

  • 125 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel verse fijngesneden tijmblaadjes
  • 1 eetlepel verse fijngesneden rozemarijnblaadjes
  • Sap en rasp van een halve citroen
  • Zout
  • Peper


Rozemarijn en tijm


Meng de tijm, rozemarijn, zout en peper met de roomboter in een kom. Voeg ook de rasp van de citroenschil en het sap eraan toe. Ontzettend snel en ontzettend lekker!


Geschikte messen

Herder maakt een aantal ambachtelijke tafelmessen, zoals dit tafelmes met heft van mooi kersenhout. Het is niet gekarteld maar je kan er prima broodjes mee snijden.

Tafelmes Herder Kersenhout


Een ander uitstekend mes is het Herder tafelmes met kartels en POM kunststof heft (kan gewoon in de vaatwasser) of beukenhouten heft. Het snijdt alle soorten broodjes perfect en is ook veilig door kinderen te gebruiken.

Tafelmes Herder POM

Tafelmes Herder Beukenhout